Hitta den bästa taktypen inför ditt takbyte i Falun

När du ska utföra ett takbyte i Falun är det vanligast att du lägger samma taktyp som fanns på taket innan. Ibland finns det dock anledning att byta till en annan typ av tak. Våra utbildade takläggare kan allt om olika taktyper och i vilka sammanhang de passar bäst. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Har taket börjat släppa igenom vatten eller fukt, är det skadat eller är det dags att göra ett takbyte i Falun av ett äldre tak i förebyggande syfte kan du anlita takläggare i Falun som är proffs på tak. Det går förstås att byta tak själv men det är ett tungt och krävande arbete som dels kräver att du har kunskap om takläggning men framför allt tiden att lägga ett tak. Genom att anlita en takfirma får du hjälp av erfarna takläggare i Falun med planering, rivning, utförande och även garantier på arbetet så att du kan vara trygg även efter att det nya taket är på plats. Vi på Dalarnas Takmontage har en bred kompetensbas som också gör att vi kan rådge dig vid val av taktyp för just din fastighet och dina önskemål.

 

Välja taktyp för ditt takbyte i Falun

När du ska göra ett takbyte i Falun är det vanligast att du väljer att lägga samma typ av tak som fanns på taket innan. Har du dessutom ett tegeltak så finns det möjlighet att använda samma tegelpannor igen efter takomläggningen, då tegelpannor har en livslängd på upp till 100 år under gynnsamma förhållanden. Det kan dock finnas skäl till att du måste byta taktyp - till exempel om takkonstruktionen inte längre klarar av tyngden från den tidigare taktypen. Då kan du behöva byta till en annan lättare taktyp, från exempelvis tegelpannor till plåt. Det kan vara bra att tänka på att om du ska byta till en annan typ av tak kan det i vissa fall krävas bygglov. Detta gäller framför allt om fastigheten ligger belägen i ett detaljplanerat bostadsområde eller om det är kulturmärkt.

 

Tegeltak

Lertegel eller tegelpannor har använts i tusentals år för att klä in tak som skydd mot väder och vind. I Sverige blev tegeltak mycket populärt under medeltiden dock var det då främst adelsmän som hade råd att lägga tegelpannor på sina hus. Nu för tiden är det många privatpersoner som väljer att lägga tegelpannor på sina tak då det ger taket ett klassiskt utseende. Dessutom blir ett lertegeltak vackrare med åren. Tegelpannor har en lång livslängd och kan under mycket gynnsamma förhållande ligga i 100 år. Dock kan inte tegelpannor användas på alla tak då det krävs att taket har en lutning på minst 22 grader så att tegelpannorna sluter tätt. Tegelpannor är ganska tunga och kräver att takkonstruktionen är stabil och hållbar så att den inte faller ihop av takets tyngd.

 

Betongtak

Betongtak är en av de mest populäraste takbeklädnaderna vid nybyggnation av småhus. Betongpannor har samma utformning som tegelpannor men finns i ett flertal olika färger. Betongpannor kostar bara hälften så mycket som tegelpannor och därför är det många som väljer betongpannor framför tegelpannor. Ett betongtak väger något mer än ett lertegeltak vilket gör att inte heller betongpannor är lämpliga för alla fastigheter på grund av sin tyngd. Ett betongtak har en livslängd på cirka 30 år och till skillnad mot tegelpannor så blir dessa inte vackrare med åren, tvärtom brukar de istället tappa sig glans.

 

Plåttak

Plåt är en mycket populär takbeklädnad då den dels är hållbar men även ger taket ett elegant utseende. Plåt finns att finna i flera olika utformningar och färger vilket gör att det går att lägga ett plåttak som är mycket likt ett tegeltak. Denna typ av plåttak kallas ofta plegel. För den som väljer att lägga bandplåt med bandtäckning kan man skapa ett tak med ett mycket exklusivt utseende som dessutom är mycket hållbart. Plåt kan läggas på tak med en minsta lutning på 6 grader, vilket gör att plåt är vanligt att använda där takpannor inte kan användas. Plåt är dessutom betydligt lättare än takpannor vilket gör att ett plåttak är vanligt på fastigheter som har en takkonstruktion som inte klarar av tyngden av ett betong- eller tegel-tak. Plåt är ett relativt billigt takmaterial och har en livslängd på mellan 30-50 år.

 

Papptak

Papptak, eller ytpappstak, har blivit allt mer populärt under senare år vilket till stor del beror på att papptak har blivit mer hållbart och därför har en livslängd på upp till 30 år. Papptak kan läggas på alla typer av tak, även platta tak där andra takbeklädnader inte kan läggas. Papptak är dessutom billigt och enkelt att lägga, vilket gör att det oftast inte kostar så mycket att lägga om taket med denna taktyp. Papptak kan användas på alla typer av fastigheter och är också vanliga på mindre byggnader som exempelvis friggebodar, garage och förråd.

 

Kontakta oss för mer information

Du är välkommen att kontakta oss på Dalarnas Takmontage för att få mer information om våra tjänster och om hur vi kan hjälpa dig med ditt takbyte i Falun. Våra yrkesutbildade och erfarna takläggare i Falun kan åta sig att lägga alla taktyper åt både privatpersoner och företag. Du kan använda formuläret på vår hemsida för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan komma ut och granska ditt tak, lämna tips och råd och lyssna på dina önskemål, utan några som helst förbindelser. Därefter kan vi erbjuda dig ett prisförslag för ditt takbyte i Falun. 

Boka kostnadsfritt hembesök med våra takläggare från Falun

Är du intresserad av att byta tak i Falun? Vi på Dalarnas Takmontage hjälper dig att ta första steget med ett kostnadsfritt hembesök. Fyll i nedanstående formulär, så bokar vi in en gratis gemensam taköversikt där vi hämtar underlag för att lämna ett konkurrenskraftigt prisförslag för ditt takbyte.